HASBİ HAL 3
Değerli okurlarım, 13 şubat itibariyle üç aylara girmiş bulunuyoruz . Her senenin Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib kandili gecesidir. Regibe , “ Rağbet olunan şeye “ denir ki , çoğulu Reğaib’dir.
“ Bahşişler , ikramiyeler,hediyeler, atiyyeler “ anlamını ifade eder.Bu geceye bu ismin verilmesi, Allah’ın (c.c) bağış ve rahmetinin bol oldugu , Peygamber Efendimiz‘in (s.a.v) rağbet ettigi bir gece !
olması sebebiyledir. Bu geceyi ibadetle geçirmekte büyük sevap vardır. Faziletli günlerin vaktini ve değerini bilip ibadetlerimizi yapmalıyız .Hıristiyanlar ve Yahudiler kutsal saydıkları günleri hiç ihmal
etmezler , özellikle hıristiyanlar yılbaşı gecesi son saniye olunca sadece kendilerini değil bütün dünyayı ayağa kaldırıyorlar. Müslümanları bile !. Bizler ise kendi özel günlerimizi ve milli değerlerimizi
çocuklarımıza dahi ögretmiyenlerimiz vardırlar. Bu aylarda (üç aylar) oruç tutmak çok sevaptır. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: “ Bir kimse Recep ayının ilk gününde oruç tutarsa bu orucu bir aylık oruca bedel olur.” Ve o kişinin altmış senelik günahını Allah(c.c) siler .
Üç aylar denilen Recep,Şaban ve Ramazan aylarına 13 şubat itibariyle girmiş bulunuyoruz.
Bu ayların herbiri kendisinde mübarek bir takım geceleri barındırır. Bu geceler, karanlıkta yolunu kaybedene ışık oldugu için bu gecelere “ kandil geceleri” denilmiştir. Üç aylarda bulunan kandillerimiz yukarıda bahsettigimiz gibi ; 18 şubat cuma gecesi Reğaib kandili ( Receb-i şerifin ilk cuma gecesi) .
Miraç kandili 10 mart çarşamba günü (Receb-i şerifin yirmi yedinci gecesi) .
Berat kandili 27 mart cumartesi ( Şaban-ı şerifin onbeşinci gecesi ).
Ramazan ayı başlangıcı 13 nisan salı .
Kadir gecesi 8 mayıs cumartesi, (Ramazan-ı şerifin yirmi yedinci gecesi).
Hayatımızda önemli bir yere sahip olan bu zamanları , geregi gibi değerlendirebilmek için öncelikle bu aylar , günler ve geceler hakkında yeterli ve doğru bilgileri bilmek ve uygulamak gerekir.
Üç aylara girildiginde Resulullah ‘ın (s.a.v) yaptıdığı şu dua okunur: “ Allahım , Recep ve Şabanı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl , bizi Ramazana ulaştır.” Bu aylarda okadar bereket vardır ki nice günah pençesinden kurtulamayan insanlar bu aylarda ki rahmet vesilesiyle bir çok yanlışı bir daha
yapmamak üzere terk ederler.
Bizlere düşen ise gayret ederek hatalarımızı bu aylarda terk etmek ve onların yerine güzel ahlaklar elde etmeye çalışmaktır. Kalın sağlıcakla , hepiniz Allaha emanet olunuz...
Durak Turan Düz
Şair Yazar
Yozgatlılar Birlik ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı
Dünya Yozgatlılar Konferedasyonu Genel Başkan Vekili