İZZET AMCA

           Sevgili dostlar; 

            Bizler; bizim gibi davranmayan, toplumun davranışları dışında tavırlar sergileyen insanlara birtakım adlandırmalar yaparız. Genellikle de ‘’DELİ’’ yakıştırmasını etiket gibi isminin başına yerleştiririz. Bana hiç hoş gelmeyen bu hitap şekli, ne yazık ki kullanmak  bazen zaruret haline geliyor. Bunun için başlıkta ki İzzet Amca nın kim olduğunu birçoğunuz merak edecektir.

              İzzet Amca; ince yapılı, uzun boylu, fotör şapkalı, yakışıklı sayılabilecek tipte biridir. Çalışma hayatında başarılı olması sebebiyle, zaman zaman Kaymakam vekilliği görevi de ona veriliyordu. Yaşadığı piskolojik rahatsızlık sebebiyle, emekliye sevk edilmişti. Bakacak kimsesi olmadığı için, bir otel odasında kalıyordu. Uzunca bir pardüsesi vardı ve cebinde mutlaka günlük gazetesi olurdu. Bakımlı ve titiz bir hali vardı. Kahvehanelerin bardağı ile çay içmez, bardağını cebinde taşırdı. Kendi bardağında çayını içer, kendisi yıkadıktan sonra tekrar cebine koyardı. İşte bu ve buna benzer takıntıları vardı. Bu davranışlarından dolayı toplum tarafından  ‘’Deli İzzet’’ olarak adlandırılıyordu.

              İzzet Amca; elinde gazete kağıdına sarılı bir çift ayakkabı ile, Ayakkabı tamircisi Ömer Usta nın dükkanına girdi.

-‘’Kolay gelsin Ömer Usta ‘’        

                            - ‘’Sağol  İzzet abi, hoşgeldin.’’ diyerek sohbete başladılar. Kısa bir sohbetin ardından   İzzet amca ayakkabılarının tamir edilmesi gerektiğini söyleyerek masanın üzerine bıraktı. Ömer usta da  iki gün sonra hazır olacağını söyleyerek ayakkabıları tezgahın altına yerleştirdikten sonra İzzet amca oradan ayrıldı..

               ……………………

             İAradan iki gün geçmişti. İzzet Amca; Ayakkabıcı Ömer’in dükkanına geldiğinde Ömer usta nın oğlu Yaşar dan başka kimse yoktu.

            - ‘’Baban nerede ?’’

            - ‘’Babam hasta izzet amca. Evde yatıyor.’’

            - ‘’Benim ayakkabılarım yapılacaktı. yaptımı acaba ?’’

            - ‘’Senin ayakkabıların hazır. İşte burada’’  diyerek yan tarafından çıkardığı ayakkabıları bir gazeteye sararak uzattı. İzzet amca elini uzatmadı. Yaşar’ın gözlerine bakarak;

            - ‘’Ben maaşımı almadım daha.Ücretini yarın ödesem olur mu ?’’

            - ‘’Önemli değil İzzet amca, alınca ödersin.’’

            - ‘’Teşekkür ederim.’’ diyerek Yaşar’ın elinden ayakkabılarını alarak dükkandan çıktı.

,           

               İkinci gün, Yaşar kandini işine kaptırmış çalışıyordu. İzzet amcanın dükkana girdiğinden haberi bile olmamıştı.

              - ‘’Kolay gelsin Yaşar’’

Yaşar kendini toparlayarak kafasını kaldırdı. İzzet amaca elinde ayakkabının tamir parasını uzatmış bütün heybetiyle Yaşar’ın başında dikiliyordu.

                -’’Sağol İzzet amca’’ diyerek parayı aldı ve  kasaya koydu. 

 İzzet amca dükkandan ayrıldıktan iki saat kadar sonra yine dükkana gelerek Yaşar’a;

                -  ‘’Ayakkabıların ücretini ödememiştim, şu borcumu al’’ diyerek bir ücret daha ödemek istedi.

                - ‘’İzzet amca sen ücretini iki saat önce ödedin.’’ diyen Yaşar, sert ve  hiddetli bir tepkiyle karşılaştı.

                -  ‘’Al şu ücretini be , ben borcumu bilmiyormuyum. Senden mi öğreneceğim’’ Parayı masaya sertçe çarpıp dükkandan  çıkarak uzaklaştı. Yaşar donup kalmıştı.Daha sonra parayı alıp. kasaya koydu.

                   İkinci gün,İzzet amca yine kapıda belirdi.dükkandan içeri süzüldü. Elini cebine atıp cüzdanını çıkardı. Yine bir tamir ücreti çıkararak Yaşar’a uzattı.  Yaşar;tedirgin bir vaziyette onu izliyordu.

                           - ‘’Ayakkabının ücretini getirdim’’ diyerek parayı uzattı. Yaşar ücreti zaten iki sefer ödediniz diyecek oldu ama İzzet amcadan dün yediği zılgıtı ve yüzündeki kararlı ifadeyi görünce sesini çıkarmadan parayı aldı.

                                Aradan iki gün geçmişti. Ömer usta nın rahatsızlığı hafiflemiş ve dükkanına gelmişti. İzzet amca onu görünce dükkana girerek,

                              -’’ Geçmiş olsun Ömer. Nasıl oldun ?’’

                              -’’ Sağolasın İzzet abi toparladık çok şükür. Ne içersin ne ikram edelim abi?’’

                               -’’Sağolasın, hiçbir şey içmiyorum Seni görünce bi geçmiş olsun demek istedim.’’

                                Ömer usta kasadan bir miktar para çıkararak İzzet amcaya uzattı.

                                - ‘’ Abi çocuğa fazla para ödemişsin, bu paralar senin’’ diyerek parayı uzattı.

            İzzet amca parayı aldı. cüzdanına yerleştirerek Ömer usta ya baktı.

                               -’’Ömer; ben bu parayı oğluna bilerek verdim. Sen hastaydın ve çalışamıyordun. evinin ihtiyacı olacağını düşündüm. Yaşar’a ihtiyacınız olur deyip vermeye kalksaydım, gurur meselesi yapıp benden o parayı almayacaktı. Ben de onun için böyle davrandım.’’

                              

                                  İşte sevgili dostlar , bizlerin etiketleyip dalga geçtiğimiz insanlar bunlar. Şimdi düşünüyorum; acaba Ömer usta nın kaç tane akıllı komşusu bu düşünceye sahip olmuştur. Kaç tanesi geçmiş olsun ziyaretinde bulunmuştur. Kaç tanesi ihtiyacının olup olmadığını sormuştur.  Peki buradaki DELİ KİM ?

                                                                                                                                                                       İlhan ALTUN

YORUM EKLE
YORUMLAR
İsmet Yaşar
İsmet Yaşar - 3 yıl Önce

İZZET AMCANIN HEYBETLİ GÖRÜNÜŞÜ KİMİLERİNİ ÜRKÜTÜR ,KİMİLERİNİN ALAYCI GÜLÜMSEMESİNE, KİMİLERİNİN İSE HOŞ GÖRÜ İLE YAKLAŞIMLARI DİKKATİMİ ÇEKERDİ .LİSE 1. SINIFTA BENDE İZZET AMCANIN TASVİRİNİ YAZMIŞTIM EDEBİYAT ÖĞRETMENİMİZ AVNİ YÜKSELDEN 10 ALMIŞTIM,BU GÜZEL ANLATIMIN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM İLHAN ABİ ,YENİ YAZILARINI BEKLİYORUZ.

Lütfü  yuksel
Lütfü yuksel - 3 yıl Önce

Muaazzam

bozoklu köroğlu
bozoklu köroğlu - 3 yıl Önce

Allah kalemine kuvvet ve sana sağlıklı,hayırlı ömürler versin.

İlhami Karadağ.
İlhami Karadağ. - 3 yıl Önce

İlhancığım çok güzel anlatmışsın. Tema da fevkalade önemli bi insan ilişkisi.
Eline sağlık.

Adnan OZBEK
Adnan OZBEK - 3 yıl Önce

Yaşanmış ders verici bu güzel olay ile kahramanı İzzet amcanın inceligini ve anlamlı davranışını bir roman veya hikaye yazarlarına nisbet gösterirceşine akıcı bir dil kullanılarak anlaşılır şekilde anlatmaniz da çok güzel di. Teşekkür ederim.

Ugur Yuksel
Ugur Yuksel - 3 yıl Önce

Abi emegine saglik.
Simdilerde boyleleri kalmadi
Bende biraz gatirliyorum babamdan.
Nu arada kendimide tanitiyim. Ben baba dostu resimlerde devamli yanyana duran Cinar' in ogluyum. Gungor dayinin degisiyle deli Cinar in.
Bende babamdan gordugumu soyleyim. Onceden erken dukkeni acanlar baska bir esnaf siftah yapmadiysa kendinde olan mali musteriye yok deyip bizim komsuda vardir diye komsu esnafa gonderdigini hazirlarim.
Selamlar Cinar' in oglu Ugur.
Benada boyle hitap ederlerdi.

Seyfi Öztürk .
Seyfi Öztürk . - 3 yıl Önce

Kale köyünden okul arkadaşımız Cevdet Aydın la sohbet ederken hiç parasının kalmadığını şu kahveye gireyim belki bir tanıdık bulabilirim diye içeri girdiğini söyledi kimseyi bulamayınca dışarı çıkmak üzereyken İzzet amca ile karşılaşır İzzet amca Cevdet i yanına çağırır elini Cevherin cebine uzatır ve çeker haydi git der Cevdet oradan uzaklaşınca elini cebine uzatır ve on lira olduğunu görür ve çok sevinir İzzet amcamız mekanı cennet olsun.

OSMAN GAZEL
OSMAN GAZEL - 3 yıl Önce

Ilhan Agbi unutulmaz bir Sima yi günümüze getirdigin icin Tesekkür ler yasardan sahsen birkac defada bende dinledim olayi,
Bizim Akranlarimizin yakinen Tanidigimiz izzet Agbi Cocukluk ve Genclik yillarimizin en renk li simalarindan sürekli sik kravüze üc dügmeli cizgili cürük fistik rengini andiran Takim elbisi fötr sapkadi gömlek kravat koyu renkli boyali ayakkabilari adeta degismez uniformasi gibi hayatinin olmazsa olmazlari idi.!
Sanirim önceleri Günaydin, Hürriyet gazetesi okurdu 70 lerin baslarinda yazili Basinda magazin ekleri magazin sayfalari artmaya baslamasiyla daha sade renkli olmayan fikir agirlikli gazeteler okumaya basladi en son Cumhuriyet okur agirlikli olarak günlük olmazsa olmazi Ugur Mumcunun yazilari idi seksenli yillarin basinda bayagi yaslanmis rahatsiz ve halsiz Zaman Zaman cay icer sohbet ederdik Ruhun sad olsun izzet Agbi
Efendiligin sle iz biraktin